Ráhúzhatják a vizes lepedőt Franciaországra a hitelminősítők
Gazdaság

Ráhúzhatják a vizes lepedőt Franciaországra a hitelminősítők

Portfolio
A francia kötvénypiacok próbatétel elé néznek, mivel három hitelminősítő is ítéletet mond Franciaországról. A Moody's Ratings és a Fitch Ratings pénteken vizsgálja felül Franciaország hitelminősítését, és a piac a kilátások esetleges negatívra való leminősítésére számít. Az S&P Global Ratings a jövő hónapban mond ítéletet, ami tényleges leminősítést eredményezhet – Bloomberg.

A francia költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak azóta nőnek, hogy a kormány a következő évekre nagyobb hiányt prognosztizált, annak ellenére, hogy rendkívüli kiadáscsökkentést jelentett be. A gazdaság továbbra is gyenge, az adóbevételek pedig elmaradnak, ami megnehezíti, hogy Franciaország olyan gyorsan teljesítse a kitűzött célokat, ahogyan azt ígérte.

A francia adósságállomány, amelyet egykor az euróövezet egyik legbiztonságosabbjának tartottak, a költségvetési helyzet romlásával fokozatosan leépül. A 10 éves kötvények többlethozama a német értékpapírokhoz képest megduplázódott a Covid előtti szintekhez képest, és figyelemre méltó az adósság alulteljesítése a spanyol, olasz és portugál értékpapírokkal szemben. A Spanyolország által a hitelfelvételért fizetett többletköltség Franciaországhoz képest az elmúlt hat hónapban csaknem felére csökkent.

Sok befektető a francia kötvényeknél a helyzet fennmaradását várja, míg Adam Kurpiel, a Societe Generale szakértője arra számít, hogy a francia kötvények továbbra is alulteljesítenek, ami a német adóssággal szembeni hozamprémiumot a jelenlegi 50 bázispont körüli értékről 60 bázispont felé viszi.

A hitelminősítők már hónapok óta jelzik a Franciaország hitelminősítését érintő kockázatokat, a Fitch egy évvel ezelőtt leminősítette az országot, októberben pedig újabb óvatos megjegyzést adott ki. A Moody's, amely több mint négy éve stabil kilátást tart Franciaországra, 2022 végén azt mondta, hogy a költségvetési konszolidáció iránti elkötelezettség gyengülése növelni fogja a lefelé irányuló hitelezési nyomást. Az S&P is jelezte a kockázatokat, ha a költségvetési hiányt nem sikerül csökkenteni, és a következő, május 31-i értékelésében várhatóan 2015 óta először lerontja Franciaország osztályzatát.

Franciaország GDP-arányos adósságrátája a Covid-járvány előtti 98%-ról tavaly 110,6%-ra emelkedett, és a kormány előrejelzései szerint tovább fog nőni, hogy 2025-ben 113,1%-on tetőzzön. Francois Villeroy de Galhau, a Francia Nemzeti Bank elnöke a hét elején a francia elnöknek írt éves levelében azt mondta, hogy az előrejelzések szerint az adósságszolgálat költségei a 2020-as 29 milliárd euróról 2027-re mintegy 80 milliárd euróra emelkednek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
máv vasút vonat déli pályaudvar zónázó stadler flirt gyorsvonat közlekedés motorvonat saját